Hoe start je een horecazaak?

Ben je van plan een eigen horecaonderneming te beginnen? En zie je door de bomen het bos niet omdat er veel bij komt kijken?

Om ervoor te zorgen dat je niks over het hoofd ziet, hebben wij een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet. Op het einde van de blog benoemen wij ook alle vergunningen die je mogelijk moet aanvragen voordat je de deuren van je onderneming mag openen.

  1. Mogelijkheden en kwaliteiten
    Wat voor soort onderneming wil je beginnen? Is daar in de huidige economie ook vraag naar? En is ondernemen wel iets voor jou? Dit zijn belangrijke vragen waar goed over nagedacht moet worden.
  2. De markt verkennen
    Onderzoek waarin jij je kan onderscheiden ten opzichte van de concurrent. Wat voor producten en/of diensten wil je aanbieden? Zijn deze beter of anders dan die van de concurrent? Ook moet je erover nadenken hoe je je producten en/of diensten op de markt gaat aanbieden.
  3. Financiën
    Hoeveel geld heb je nodig en ga je dit financieel redden? Het is belangrijk om een financieel plan te maken waaruit blijkt of je plannen haalbaar zijn.
  4. Bedrijfsnaam
    Verzin in een unieke en pakkende bedrijfsnaam. Een goede bedrijfsnaam moet duidelijk maken wat voor producten en/of diensten je aanbiedt, het moet blijven hangen en herkenbaar zijn.
  5. Rechtsvorm
    Het uitkiezen van een rechtsvorm is zeer belangrijk. Het soort rechtsvorm bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid, fiscale voordelen en welke belastingen je moet betalen.
  6. Administratie
    Je administratie moet opgezet en bijgehouden worden. Bovendien moet het voldoen aan de wettelijke eisen.
  7. Algemene voorwaarden en verzekeringen
    Breng je ondernemingsrisico’s in kaart om ze zoveel mogelijk te beperken of af te dekken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een aansprakelijkheids- of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vergeet ook je pensioen niet.
  8. Beroepseisen
    Voor bepaalde branches moet je specifieke cursussen of trainingen hebben gevolgd om in de branche te mogen deelnemen. Sommige ondernemers moeten ook aan bepaalde beroepseisen voldoen. Daarnaast zijn er eisen voor uw bedrijfsruimte. Mag je het bedrijf wel overal vestigen en voldoet het pand aan de milieueisen? Je gemeente kan je helpen met zulke vragen.
  9. KvK
    Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Hiermee start je jouw bedrijf en regel je meteen de aanmelding bij de belastingdienst en je btw-nummer.
  10. Creëer klantbeleving
    Pas slimme technologieën toe die klantbeleving creëren. Deze technologieën zorgen voor emotie, herkenning en associatie, en dat leidt tot meer aankopen, een langere verblijfsduur, terugkeerbezoek en een hogere omzet. Lees welke slimme technologieën je kan toepassen in onze blog.

Naast deze aandachtspunten moet je een aantal vergunningen aanvragen voordat je de deuren van je onderneming mag openen. Of het nu gaat om een exploitatievergunning, drank- en horecavergunning, terrasvergunning of omgevingsvergunning.

  • Exploitatievergunning: het beleid met betrekking tot exploitatievergunningen verschilt per gemeente. In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van je gemeente staat vermeld wat je nodig hebt om deze vergunning aan te vragen. De voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen. De exploitatievergunning horecabedrijf vraag je digitaal aan bij de gemeente via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee je als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.
  • Drank- en horecavergunning: als je alcoholhoudende dranken wilt schenken in jouw onderneming dan moet je een drank- en horecavergunning hebben. Om in aanmerking te komen voor een drank- en horecavergunning moet je aan een aantal eisen voldoen.
    • De onderneming moet ingeschreven staan bij de KvK
    • Het pand moet voldoen aan de inrichtingseisen
    • SVH-verklaring is verplicht
    • De inrichting voldoet aan de inrichtingseisen op basis van het Besluit eisen inrichtingen
  • Terrasvergunning: voor een terras heb je bij de meeste gemeenten een terrasvergunning nodig en daar wordt vaak ook streng op gecontroleerd. De gemeente toetst de aanvraag op de beschikbare doorloopruimte, parkeervoorzieningen, het schoonhouden van de omgeving en de geluidsoverlast. Wanneer er sprake is van een verwarmd of volledig overdekt terras, of van een terras gelegen aan een binnenterrein, mag het stemgeluid van bezoekers worden opgeteld bij de geluidsproductie wat geluidsoverlast kan veroorzaken.  Terrasvergunningen kunnen aangevraagd worden bij de gemeente waartegen een bezwaarprocedure voor omwonenden open staat.
  • Omgevingsvergunning: wanneer je van plan bent iets te bouwen of slopen moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Bij het omgevingsloket kan je controleren of je een omgevingsvergunning nodig en wanneer dit het geval is kan je bij het omgevingsloket of bij de gemeente de vergunning aanvragen.

En vergeet natuurlijk niet dat muziek en audioapparatuur garant staan voor een goede sfeer in jouw horecaonderneming. Audioapparatuur kan zowel binnen als buiten geplaatst worden zodat je gasten ook op je terras kunnen genieten van achtergrondmuziek. Wil je meer weten over het afspelen van muziek in jouw onderneming? Neem contact met ons op of lees meer over de mogelijkheden voor muziek in de horeca.