Alles wat je moet weten over muziekrechten

Dat je met de juiste muziek voor een ultieme sfeer in jouw onderneming of bedrijf zorgt, is een no-brainer. Maar hoe het met de muziekrechten zit waarvoor je al dan niet een vergoeding moet afdragen is voor veel ondernemers een raadsel. Wat mag wel en niet?

Veel ondernemers weten niet of ze diensten zoals Spotify in hun bedrijf mogen gebruiken, of ze wagen het er op met het risico een hoge boete te krijgen. Consumentendiensten zoals  Last.fm, Apple Music, Youtube, Soundcloud, Deezer, Google Play Music, TIDAL en JUKE zijn puur voor privédoeleinden bedoeld en mogen niet voor zakelijk gebruik worden ingezet. De boetes die hiervoor staan kunnen behoorlijk oplopen waardoor je uiteindelijk nog meer geld kwijt bent.

Wil je legaal muziek afspelen, dan heb je meerdere opties:

Commerciële muziek
Wil je de nieuwste / commerciële tracks in je onderneming afspelen, dan krijg je te maken met de volgende partijen:

Buma
Buma (ook wel bekend als Bumastemra) is de auteursrechtenorganisatie die de belangen van de componisten en tekstschrijvers van muziek behartigt. Ook incasseert Buma vergoedingen voor beschermde muziek die in het openbaar wordt uitgevoerd. Op het moment dat je muziek draait in je onderneming ben je verplicht een vergoeding aan Buma te betalen, je betaald voor het ‘openbaarmakingsrecht’.

Sena
Ook de artiesten en platenproducenten hebben recht op een vergoeding als hun muziek wordt afgespeeld. Sena incasseert deze vergoedingen voor ‘naburige rechten’. Voor het afspelen van achtergrond- en amusementsmuziek  in je bedrijf betaal je dus aan Sena die vervolgens de inkomsten verdeelt over de betreffende artiesten en platenproducenten.

Rechtenvrije muziek
Rechtenvrije muziek is de meest voordelige manier van achtergrondmuziek aangezien je geen kosten afdraagt aan Buma & Sena. Met bijvoorbeeld DDJ Rechtenvrij kies je uit meerdere muziekstijlen en hoef je niet om te kijken naar muziekrechten omdat deze reeds afgekocht zijn.

Kijk voor meer informatie op mijnlicentie.nl.

Wil je legale én voordelige muzieksoftware? Wij hebben een zeer ruim aanbod aan muziek, geheel naar eigen wensen in te vullen. DDJ Media biedt zowel commerciële als rechtenvrije muziek. Wil je weten wat wij voor jouw onderneming kunnen doen? Vraag gratis advies aan, wij helpen je graag!