Muziek verzacht fileleed

Begint dit weekend dan ook eindelijk jouw vakantie? En ben je al helemaal klaar voor vertrek? Of heb je juist een heerlijke vakantie achter de rug en keer je dit weekend terug naar huis? Controleer dan voor de zekerheid de route want aankomende zaterdag worden er veel files verwacht. Op de tweede zwarte zaterdag van dit jaar wordt er topdrukte verwacht in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Vanwege de verwachte files delen wij graag een aantal feitjes over muziek en fileleed.

Dat het steeds drukker wordt op de Nederlandse wegen weet iedereen. Één op de drie werkende Nederlanders staat minimaal 1x per week vast in de ochtendspits. Bovendien ervaart 77% van de filerijders de ochtendspits als vervelend. Uit de filecijfers van ANWB blijkt dat het aantal files in Nederland met 13% is gestegen. Marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel heeft ruim duizend ochtendfilerijders ondervraagd naar welke rol muziek speelt in de file.

De radio is populair onder filerijders
Bijna alle filerijders (97%) luisteren muziek in de file. Driekwart van de filerijders vindt muziek luisteren een leuke afleiding en zegt dat muziek helpt om blijer op de bestemming aan te komen. 81% van van de filerijders luistert muziek via de radio. Er wordt dan vooral geluisterd naar de Top 40, Nederlandstalige muziek, rock en dance. Vooral artiesten als André Hazes, BLØF, Ed Sheeran, Marco Borsato en Pharrell Williams zorgen ervoor dat filerijders vrolijker op hun bestemming aankomen.

Lekker meezingen
Ruim acht op de tien filerijders zingen wel eens mee achter het stuur.  Vooral de doelgroep tot 45 jaar gooit geregeld de stembanden los (54%). Er wordt dan vaak meegezongen met liedjes die niet alleen lekker klinken, maar ook inhoudelijke passen bij de mood op dat moment. 45-plussers zijn wat meer bescheiden, maar 35% van hen zingt regelmatig mee. De helft van de filerijders durft ook tijdens de file uit volle borst mee te zingen, ongeacht of andere filerijders meekijken. 17% voelt zich hier ongemakkelijk bij en luistert liever muziek zonder mee te zingen of te dansen.

Aantal files neemt toe
De komende jaren wordt het alleen nog maar drukker op de weg. Dit komt omdat de capaciteit van het wegennet de groei van de economie niet bij kan houden. Er wordt verwacht dat het aantal files stevig toeneemt, namelijk met 35% in de aankomende 5 jaar.

Onze tip: bereid je voor op langere reistijden en train je stembanden alvast voor de vele meezingsessies!