de invloed van muziek in de horeca

Muziek beïnvloedt hoe we ons voelen en gedragen. In de horeca zorgt muziek voor sfeer waardoor je gasten zich welkom voelen, langer blijven en meer uitgeven!

Het gedrag van je gasten is dus te sturen door het inzetten van de juiste muziek. Er zijn hier meerdere onderzoeken naar gedaan en de cijfers liegen er niet om! 68% van de gasten is door muziek eerder geneigd om naar binnen te komen. Eenmaal binnen kun je er met de juiste muziek voor zorgen dat gasten langer blijven en meer uitgeven. Stilte wordt namelijk door onze hersenen ervaren als het signaal om te vertrekken dus dat is sowieso geen aanrader. Maar hoe bepaal je wat de juiste muziek is voor jouw horecazaak?

Hoe kies je de juiste muziek?

Muziek die aansluit bij je horecaformule, publiek en gelegenheid, zorgt voor een betere ervaring en de bereidheid om meer uit te geven. Klinkt vrij logisch… Stel je maar eens voor dat je in een discotheek uit je dak wil gaan, maar dat er langzame muziek wordt gedraaid. Of dat je lekker aan het tafelen bent in een restaurant onder het genot van harde dancemuziek. In deze situatie zul je niet lang blijven, of wel? Wat dit betreft is het dus relatief eenvoudig om te bepalen welke muziek past bij jouw formule en gelegenheid. Jij kent immers jouw publiek en je eigen zaak als geen ander! Vergeet hierbij ook het dagdeel niet. Je gasten komen overdag vaak om rustig wat te drinken en ’s avonds is de sfeer vaak wat feestelijker, zeker in een café. Pas hier dus ook je muziek op aan.

Tempo & complexiteit van muziek

Met muziek heb je grote invloed op het onbewuste gedrag van je gasten. Denk bijvoorbeeld aan het tempo en de mate van complexiteit van de muziek die je draait. Heb je een restaurant? Bij langzamere muziek nemen je gasten letterlijk minder happen per minuut waardoor ze dus langer blijven en meer consumeren! Heb je een fastfoodzaak en wil je juist dat je gasten snel eten zodat je tafel snel vrij is voor een nieuwe ronde, dan ben je gebaat bij het draaien van snellere muziek.

En hoe wil je dat je gasten je prijs en kwaliteit ervaren? Ook dit kun je beïnvloeden met muziek. Luxe en van hoge kwaliteit? Draai dan complexere muziek. Dit geeft een gevoel van luxe en zorgt ervoor dat je gasten bereid zijn meer te betalen voor je product. In een wijnhandel is onderzocht dat bij het draaien van klassieke muziek, de prijs van een fles wijn hoger werd geschat dan wanneer er popmuziek werd gedraaid.

Tips & tricks

Zoals je kunt lezen zijn er veel dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van de juiste muziek op het juiste moment in jouw zaak. Vergeet daarbij ook je audioapparatuur niet! Denk hierbij aan het aantal luidsprekers, wel of geen subwoofer, op 100 Volt of laagohmig aansluiten, de spreiding en openingshoek van het geluid. Je kunt de perfecte muziek draaien maar als het niet lekker klinkt gaat het effect verloren. Daarnaast is het ook  belangrijk om te weten dat je in je zaak geen muziekdiensten mag draaien die voor consumenten bedoeld zijn zoals Spotify. Dit is illegaal en hier staan hoge boetes op. Lees meer over muziek- en beeldrechten in de Horeca.

Klinkt ingewikkeld allemaal? Dat hoeft het zeker niet te zijn. Met een gedegen muzieksysteem stel je makkelijk je playlists samen en kun je kiezen uit Moods voor bijna alle gelegenheden zodat je geen omkijken meer naar je muziek hebt!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van muziek in jouw zaak? Neem contact met ons op of lees meer over de mogelijkheden voor muziek in de horeca.