Alles over muziekrechten in sportscholen en -verenigingen


Dat je met de juiste muziek voor dé ultieme sfeer in jouw sportonderneming of -vereniging kan zorgen is een no-brainer. Maar hoe het met de bijkomende muziekrechten zit waarvoor je al dan niet een vergoeding moet afdragen, is voor velen een raadsel. Wat is wel of juist niet toegestaan in jouw sportschool?

Veel ondernemers weten niet of ze diensten zoals Spotify in hun zaak mogen gebruiken. Of ze wagen het er op en lopen hierdoor risico op hoge boetes. Consumentendiensten zoals Last.fm, Apple Music, Youtube, Soundcloud, Deezer, Google Play Music, TIDAL, Spotify en JUKE zijn puur voor privédoeleinden bedoeld en mogen daarom niet voor zakelijk gebruik worden ingezet. Bijkomende boetes, die door Bumastemra en Sena worden geïnd, kunnen behoorlijk oplopen. Hier ben je onderaan de streep meer geld aan kwijt dan wanneer je in eerste instantie de vergoedingen voor muziekrechten zou hebben betaald. Gelukkig zijn er meerdere opties om legaal muziek af te spelen in je sportschool- of vereniging. Ga je voor commerciële of rechtenvrije muziek?

COMMERCIELE MUZIEK
Wil je een rijke variatie aan de nieuwste populaire tracks in je onderneming afspelen? Kies dan uit de 15 commerciële muziekprogramma’s die wij aanbieden, geschikt voor iedere gelegenheid en doelgroep. Vanwege de ruime keuze aan muziekprogramma’s is er altijd voor een ieder wat wils. Heb je meer behoefte aan een muziekprogrammering die speciaal afgesteld is op jouw sportschool- of vereniging, formule en doelgroep? Onze ervaren muziekprogrammeurs stellen al jaren tailor-made programmering samen, zodat de muziek perfect is afgestemd op de wensen. Houd met het afspelen van commerciële muziek wel rekening met Bumastemra en Sena in verband met de rechten van de tekstschrijvers, componisten, artiesten en platenproducenten.


Buma
Buma (ook wel bekend als Bumastemra) is de auteursrechtenorganisatie die de belangen van de componisten en tekstschrijvers van muziek behartigt. Ook incasseert Buma vergoedingen voor beschermde muziek die in het openbaar wordt uitgevoerd. Op het moment dat je ‘zakelijk’ muziek draait ben je verplicht een vergoeding aan Buma te betalen, je betaalt namelijk voor het ‘openbaarmakingsrecht’.


Sena
Artiesten en platenproducenten hebben recht op een vergoeding als hun muziek wordt afgespeeld. Sena incasseert deze vergoedingen voor ‘naburige rechten’. Voor het afspelen van achtergrond- en amusementsmuziek in je sportschool- of vereniging betaal je dus aan Sena die vervolgens de inkomsten verdeelt over de betreffende artiesten en platenproducenten.


RECHTENVRIJE MUZIEK
Rechtenvrije muziek is de meest voordelige manier van achtergrondmuziek, omdat je geen Buma & Sena kosten afdraagt, aangezien ze al afgekocht zijn. Met DDJ Rechtenvrij kies je uit meerdere muziekstijlen die speciaal zijn geselecteerd voor sportscholen en -verenigingen.


Kijk voor meer informatie op mijnlicentie.nl.

Wil je legale én voordelige muzieksoftware? Wij hebben een zeer ruim aanbod aan muziek, geheel naar eigen wensen in te vullen. DDJ Media biedt zowel commerciële als rechtenvrije muziek. Wil je weten wat wij voor jouw sportschool- of vereniging kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag!