Muziek- en beeldrechten in de horeca en sport; hoe zit het eigenlijk?

In de horeca of een sportclub wil je natuurlijk een ultieme sfeer voor je gasten creëren. Grote kans dat je muziek en misschien ook wel beeld gebruikt voor een optimale klantbeleving in jouw gelegenheid. Maar hoe zit het nu precies met de rechten waarvoor je een vergoeding moet afdragen? En wat mag wel en niet? We leggen het je hier uit.

Wij spreken regelmatig ondernemers die ons vragen of ze Spotify mogen gebruiken in hun zaak. Dit mag niet. De gebruiksvoorwaarden van Spotify schrijven voor dat Spotify alleen voor privégebruik mag worden ingezet. Dit geldt overigens ook voor diensten als Last.fm, Apple Music, Soundcloud, Deezer, Google Play Music, TIDAL en JUKE.  De boetes die hiervoor staan kunnen behoorlijk oplopen waardoor je uiteindelijk nog meer geld kwijt bent.

Wil je legaal muziek en beeld afspelen, dan krijg je te maken met diverse partijen.

Buma
Buma (ook wel bekend als Bumastemra) is de auteursrechtenorganisatie die de belangen van de componisten en tekstdichters van muziek behartigt. Ook incasseert Buma vergoedingen voor beschermde muziek die in het openbaar wordt uitgevoerd. Dus op het moment dat je muziek draait in je zaak, ben je verplicht een vergoeding aan Buma te betalen.

Sena
Ook de artiesten en platenproducenten hebben recht op een vergoeding als hun muziek wordt afgespeeld. Sena incasseert deze vergoedingen voor ‘naburige rechten’. Voor het afspelen van achtergrond- en amusementsmuziek  in je zaak betaal je dus aan Sena die vervolgens de inkomsten verdeelt over de betreffende artiesten en platenproducenten.

Videma
Als je een (TV) scherm in je zaak hebt, is het uiteraard toegestaan om je eigen, unieke content af te spelen. Maar op het moment dat je een televisiezender opzet, moet je volgens de Auteurswet toestemming hebben van de rechthebbenden van tv-programma’s. Videma versterkt licenties voor de vertoning van de tv-beelden van nagenoeg alle Nederlandse zenders.

Wil je legale én voordelige muzieksoftware? Wij hebben een zeer ruim aanbod aan muziek, geheel naar eigen wensen in te vullen. DDJ Media biedt muziek met en zonder Buma/Sena kosten. Wil je weten wat wij voor jouw zaak kunnen doen? Vraag gratis advies aan, wij helpen je graag!