Alles over muziekrechten in de retail – wat moet je weten?


Dat je met de juiste muziek dé ultieme sfeer voor in jouw retail onderneming kan zorgen, is een no-brainer. Maar hoe het met de bijkomende muziekrechten zit waarvoor je al dan niet een vergoeding moet afdragen is voor veel ondernemers een raadsel. Wat is wel of juist niet toegestaan in jouw onderneming? Wij nemen graag al je twijfels weg, beginnend met het uitleggen van de begrippen commerciële en rechtenvrije muziek!

Veel ondernemers weten niet of ze diensten zoals Spotify in hun zaak mogen gebruiken. Of ze wagen het er op en lopen hierdoor risico op torenhoge boetes. Consumentendiensten zoals Last.fm, Apple Music, Youtube, Soundcloud, Deezer, Google Play Music, TIDAL, Spotify en JUKE zijn puur voor privédoeleinden bedoeld en mogen daarom niet voor zakelijk gebruik worden ingezet. Bijkomende boetes, die door Bumastemra en Sena worden geïnd, kunnen behoorlijk oplopen. Hier ben je onderaan de streep meer geld aan kwijt dan wanneer je in eerste instantie de vergoedingen voor muziekrechten zou hebben betaald. Er zijn meerdere opties om legaal muziek af te spelen in je winkel.

Commerciële muziek
Wil je de nieuwste tracks in je zaak afspelen, wat gepaard gaat met bekende nummers en meer variatie? Kies dan uit de 15 commerciële muziekprogramma’s die wij aanbieden, geschikt voor iedere gelegenheid en doelgroep. Vanwege de ruime keuze aan muziekprogramma’s is er altijd voor ieder wat wils. Heb je meer behoefte naar een muziekprogrammering die speciaal afgesteld is op jouw merk, formule en doelgroep? Onze muziekprogrammeurs zijn al jaren ervaren met het opstellen van tailor-made muziekprogrammering, bij bedrijven zoals: Albert Heijn, Aktiesport en HEMA. Bij commerciële muziek krijg je te maken met Bumastrema en Sena, aangezien deze muziek beschikt over muziekrechten die afgekocht moeten worden.

Buma
Buma (ook wel bekend als Bumastemra) is de auteursrechtenorganisatie die de belangen van de componisten en tekstschrijvers van muziek behartigt. Ook incasseert Buma vergoedingen voor beschermde muziek die in het openbaar wordt uitgevoerd. Op het moment dat je muziek draait in je zaak ben je verplicht een vergoeding aan Buma te betalen, je betaald voor het ‘openbaarmakingsrecht’.

Sena
Ook de artiesten en platenproducenten hebben recht op een vergoeding als hun muziek wordt afgespeeld. Sena incasseert deze vergoedingen voor ‘naburige rechten’. Voor het afspelen van achtergrond- en amusementsmuziek in je zaak betaal je dus aan Sena die vervolgens de inkomsten verdeelt over de betreffende artiesten en platenproducenten.

Rechtenvrije muziek
Rechtenvrije muziek is de meest voordelige manier van achtergrondmuziek want je draagt geen Buma & Sena kosten af. Met DDJ Rechtenvrij kies je bijvoorbeeld uit meerdere muziekstijlen die speciaal geselecteerd zijn voor de retail. Hierbij valt te denken aan de muzieklijsten ‘Chillout lounge’ en ‘Retail blend’, alleen zorgvuldig geselecteerd met de retailbranche in het achterhoofd. Je hoeft niet om te kijken naar muziekrechten omdat deze reeds afgekocht zijn.

Kijk voor meer informatie op mijnlicentie.nl.

Wil je legale én voordelige muzieksoftware? Wij hebben een zeer ruim aanbod aan muziek, geheel naar eigen wensen in te vullen. DDJ Media biedt zowel commerciële als rechtenvrije muziek. Wil je weten wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag!