Sinds de uitbraak van het coronavirus is er veel veranderd waaronder ook onze muziekvoorkeur. Uit onderzoek van Primephonic blijkt namelijk dat er 10% meer klassieke muziek gestreamd wordt dan voor de corona uitbraak. Wat is hier de reden van en wat zijn de effecten van klassieke muziek eigenlijk? Wij zochten het uit.
Ondanks het feit dat het aantal muziekstreams de afgelopen weken wereldwijd met ruim 8% daalde, steeg het aantal streams van klassieke muziek juist flink. Nederlanders streamen ruim 10% meer klassieke muziek dan voor de coronacrisis. In landen die nog zwaarder getroffen zijn door het coronavirus, ligt het aantal klassieke streams nog hoger. Zo is in het Verenigd Koninkrijk het streamen van klassieke muziek met 15% gestegen, in Spanje met 20% en Frankrijk met meer dan 40%.
Zoals we weten heeft muziek effect op je gemoedstoestand en kan het stress verminderen. Muziek activeert het brein, waardoor dopamine vrij komt uit de kern van de hersenen. Muziek prikkelt de hersengebieden die betrokken zijn bij het geheugen. Dat zorgt ervoor dat er mooie herinneringen worden opgeroepen. Klassieke muziek kan in deze tijden troost bieden. Daarnaast hebben mensen nu ook meer tijd om voor een klassiek muziekstuk te gaan zitten. “Klassieke muziekstukken duren simpelweg vaak lang”, aldus Neuromusicoloog Artur Jaschke.
Wij hebben zelf ook wat voordelen van het luisteren naar klassieke muziek op een rijtje gezet:
- Ziekenhuispatiënten die voor, tijdens of na een operatie klassieke muziek luisteren ervaren minder pijn en angst. Het genezingsproces wordt ingekort en de intensiteit van de pijn neemt af doordat er endorfines vrijkomen wat als pijnstiller werkt.
- Klassieke muziek stimuleert de aanmaak van noradrenaline en serotonine wat de concentratie verscherpt. Sterker nog, klassieke muziek zou zelfs helpen om aandacht stoornissen te verminderen. Dus maak het thuis werken niet alleen leuker maar ook effectiever door klassieke muziek op te zetten!
- Als je naar muziek luistert die je fijn vindt, komt er dopamine vrij in je hersenen. Dat is een stofje dat bijdraagt aan het geluksgevoel en wordt daarom ook wel het plezierhormoon genoemd. Uit onderzoek van het Medical & Biological Research Center blijkt dat het luisteren naar klassieke muziek zelfs symptomen van depressie kan verlichten.
- Als je naar klassieke muziek met een lage frequentie luistert, daalt je hartslag en bloeddruk. In onderzoek van de Universiteit van Oxford luisterden deelnemers naar pop, techno, metal, rap én klassiek. Bij het luisteren naar de meer uptempo genres ging de bloeddruk van de respondenten omhoog, bij het horen van klassieke muziek juist omlaag.
- Al eens gehoord van het Mozart-effect? Dr. Tomatis merkte dat wanneer hij zijn patiënten met gehoorproblemen naar Mozart liet luisteren, er een herstel van de hersenen optrad. Vervolgens werden er nog meer verschillende studies uitgevoerd rond dit onderwerp waaruit is gebleken dat klassieke muziek ook de mentale gezondheid van kinderen bevordert.
- Onze hersenen bestaan uit twee delen: het linker- en rechterhersenhelft. Uit onderzoek is gebleken dat klassieke muziek het gebruik van de twee hersenhelften vergemakkelijkt waardoor ons geheugen nog meer wordt verscherpt. Bovendien kan klassieke muziek het slapende geheugen van Alzheimerpatiënten ontwaken.
- Kom je moeilijk in slaap of lig je te piekeren? Drie kwartier voor je gaat slapen naar klassieke muziek luisteren, heeft als resultaat een betere slaapkwaliteit en een goede nachtrust. Door heel zachtjes klassieke muziek op te zetten daalt de activiteit van het zenuwstelsel, vermindert angst, verlaagt de bloeddruk en vertraagt het hart- en ademhalingsritme.
- De klanken en ritmes van klassieke muziek hebben een rustgevend effect. Het luisteren van klassieke muziek heeft daarom een stress verlagende werking. Het is niet voor niets dat veel chirurgen klassieke muziek luisteren tijdens moeilijke operaties.
- Baby’s kunnen geluiden en muziek opvangen in de buik van hun moeder. Daarom wordt het flink aangeraden om een ongeboren baby naar muziek te laten luisteren, het liefst klassieke muziek. Als de baby eenmaal geboren is en dezelfde liedjes hoort, dan roept dat een gevoel van veiligheid en ontspanning op die de baby ook in de baarmoeder had.
- Klassieke muziek heeft niet alleen positieve invloed op mensen maar ook op dieren. Dierenbeschermingsorganisaties en dierenartsen hebben onderzocht dat dieren die naar klassieke muziek luisteren rustiger worden en kalmeren.
Lees meer over de effecten van muziek in de horeca en retail of neem contact met ons op voor meer informatie over onze muziekservices.