Muziek in de horeca: wat moet je draaien?

Muziek heeft invloed op hoe we ons voelen en gedragen. In de horeca geldt dit ook omdat muziek zorgt voor sfeer waardoor je gasten zich meer dan welkom voelen, langer blijven en uiteindelijk meer spenderen!

Het gedrag van gasten kun je beïnvloeden door het afspelen van de juiste muziek. Er zijn vele onderzoeken naar gedaan en de cijfers liegen er niet om! Maar liefst 68% is door de muziek geneigd om eerder naar binnen te komen. Als de gasten eenmaal binnen zijn kun je er met de juiste muziek voor zorgen dat ze langer blijven en meer uitgeven. Stilte wordt namelijk door onze hersenen ervaren als het signaal om te vertrekken, geen aanrader dus. Maar hoe bepaal je welke muziek geschikt is voor jouw horecazaak?

Welke muziek moet je draaien in de horeca?

Muziek die goed aansluit bij de horecaformule en het publiek zorgt voor een betere gastbeleving. Klinkt logisch… Stel je eens voor dat je in een discotheek lekker uit je dak wilt gaan maar de muziek die uit de luidsprekers komt heeft een laag tempo. Of dat je aan het tafelen bent in een restaurant waar ze harde dancemuziek draaien. In deze situaties wil je niet langer blijven, of wel? Het is dus relatief eenvoudig om te bepalen welke muziek past bij jouw horeca gelegenheid. In jouw zaak ken jij immers het publiek als geen ander! Ook niet te vergeten is het dagdeel waarop je de muziek kiest. Je gasten komen overdag vaker om rustig wat te drinken en ’s avonds voor een feestelijkere sfeer, zeker in een café. Pas hier dus ook je muziek op aan!

Tempo & complexiteit van muziek

Met muziek kun je grote invloed hebben op het onbewuste gedrag van je gasten. Denk bijvoorbeeld aan het tempo en de mate van complexiteit van de muziek die wordt gedraaid. Heb je een restaurant? Wist je dat bij langzame muziek je gasten letterlijk minder happen per minuut nemen waardoor ze dus langer blijven en meer consumeren! Heb je een fastfoodzaak en wil je juist dat je gasten snel eten zodat de tafel vrij is voor een nieuwe ronde, dan ben je gebaat bij het draaien van snellere muziek.

En hoe wil je dat je gasten je prijs en kwaliteit ervaren? Ook dit kun je beïnvloeden met muziek. Wil je Luxe en hoge kwaliteit uitstralen? Draai dan complexere muziek. Dit geeft een gevoel van Luxe en zorgt ervoor dat je gasten bereid zijn om best meer te betalen voor je product. In een wijnhandel is onderzocht dat bij het draaien van klassieke muziek, de prijs van een fles wijn hoger werd geschat dan wanneer er popmuziek werd gedraaid.

Niet vergeten!

Ben je lekker muziek aan het streamen voor je gasten? Vergeet dan de audioapparatuur niet, een essentieel element! Denk bijvoorbeeld aan het aantal luidsprekers, de plaatsing, de spreiding, het gebruik van 100 Volt of laagohmig en de openingshoek van het geluid. Je kunt de perfecte muziek draaien maar als het niet lekker klinkt dan gaat het effect verloren. Belangrijk om te weten is dat je in je eigen zaak geen online (streaming)muziekdiensten mag draaien die voor consumenten bedoeld zijn zoals Spotify. Kies dus voor een goed en legaal muzieksysteem waarmee je eenvoudig online afspeellijsten samenstelt, uit passende Moods kiest of non-stop de beste muziekprogramma’s streamt.

Wil je meer weten over het afspelen van muziek in jouw onderneming? Neem contact met ons op of lees meer over de mogelijkheden voor muziek in de horeca. Bekijk ondertussen hier de Infographic.