5 voordelen van muziek op de hersenen


Muziek heeft een positieve invloed op de hersenen. Muziek maakt herinneringen los, zorgt voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress. Het luisteren van muziek kan zelfs fysieke pijn verzachten. Lees verder om 5 voordelen van muziek op de hersenen te ontdekken.

1. Muziek luisteren prikkelt de hersenen

Muziek prikkelt allerlei verschillende hersengebieden, onder andere de motorische gebieden. Hersengebieden die met emotie te maken hebben worden ook door muziek geactiveerd. Dat verklaart ook waarom muziek je zo kan raken. Als je luistert naar muziek die je mooi vindt, dan maken je hersenen dopamine aan. Dit wordt ook het gelukshormoon genoemd en zorgt voor een gelukzalig gevoel.

2. Muziek werkt helend

Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten.

Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma’s of een verstandelijke beperking. Muziek kan vaak een omweg vinden in de hersenen, die sluiproute in de hersenen werkt ook bij veel mensen met geheugenproblemen, zoals dementie. Waar praten hen soms niet of nauwelijks meer lukt, gaat zingen vaak nog moeiteloos. Ook kan muziek van vroeger vele herinneringen terugbrengen, zie hersenstichting.nl.

3. Muziek geeft je brein een boost

Muziek tijdens werktijd maakt je productiever. Onderzoek toont aan dat achtergrondmuziek mensen niet alleen productiever maakt, ze gaan er ook nog sneller door werken. De juiste muziek vermindert het gevoel van belasting en vermoeidheid. Zowel tempo, ritme en songteksten spelen een rol.

Muziek ondersteunt je loopritme. Dit kun je als voordeel gebruiken bij sporten door een nummer met een hoog aantal BPM (beats per minute) op te zetten, maar ook in de retail en horeca wordt dit vaak toegepast. Een fastfood restaurant speelt vaak muziek af met een hoger tempo, zo eet je sneller je burger op en is er een plekje vrij voor de volgende gast. In de supermarkt wordt juist langzamere muziek afgespeeld, zo loop je op het ritme van de muziek en blijf je langer in de winkel.

4. Muziek zorgt voor concentratie

Als klanken via je oren je hersenen binnenkomen, gaan ze eerst naar de hersenstam. In die hersenstam en het gebied eromheen worden stofjes aangemaakt (zoals noradrenaline en serotonine) die zorgen voor ‘opwinding’, het gevoel dat je weer scherp wordt. Deze stofjes komen vervolgens terecht in de hersenschors die daardoor als het ware wordt ‘aangezet’ waardoor je beter focust en je geconcentreerd kan doorwerken. Muziek is niet er niet alleen voor je klanten/gasten, maar ook heel doeltreffend voor je personeel!

Als je concentratie weg is heeft het brein een boost nodig, muziek kan je die boost geven. De muziekkeuze verschilt per persoon, het heeft dus alleen een positief effect als je de muziek zelf uitkiest. Uit onderzoek blijkt dat klassieke muziek en natuurgeluiden zorgen voor de beste concentratie.

5. Muziek maakt je creatief

Voor degenen die graag naar muziek luisteren, een sfeervolle en subtiele aanwezigheid van muziek lijkt het beste te werken. Onderzoekers hebben aangetoond dat een subtiele aanwezigheid van muziek positieve invloed heeft op de creativiteit. De aanwezigheid van veel bas of felle hoge tonen hebben een tegenovergesteld effect. Een studie heeft uitgewezen dat “natuurlijke” geluiden, zoals bijvoorbeeld golven op een strand, ook het concentratievermogen sterk verbeterde bij de proefpersonen.

Wil je meer informatie over achtergrondmuziek op in retail, horeca of sportonderneming? Neem vrijblijvend contact met ons op of lees de blog ‘wat zegt jouw muziekvoorkeur over je karakter?’