Vier de vrijheid met muziek

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Op 5 mei vieren we de vrijheid en het einde van de Tweede wereldoorlog. Muziek heeft veel bijzondere eigenschappen, waaronder dat het ons emoties laat voelen. Daarom vieren we op 5 mei onze vrijheid met muziek.

Precies 74 jaar geleden kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. Op 5 mei vieren we dat we zijn bevrijd. In 14 verschillende steden in ons land worden bevrijdingsfestivals georganiseerd om de vrijheid te vieren.

Ambassadeurs
Elk jaar gaan de ambassadeurs van de Vrijheid langs de bevrijdingsfestivals om een speciale muzikale boodschap over te brengen. De koninklijke landmacht ondersteunt deze ambassadeurs  door middel van een helikoptervlucht van festival naar festival. Ambassadeurs van voorgaande jaren waren onder andere: Ronnie Flex, Nielson, Caro Emerald en Kensington. Dit jaar zijn Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt ambassadeurs. Deze artiesten, samen met nog 297 andere, treden over heel Nederland op.

Kraantje Pappie draait in Utrecht, Flevoland, Amsterdam, Friesland en Groningen. Maan speelt in Overijssel, Drenthe, Zeeland en Limburg. Sam Feldt speelt samen met liveband in Gelderland, Haarlem, Brabant, Zuid-Holland en Den Haag. Genoeg locaties dus om de vrijheid te vieren!

Jaarthema
Ieder jaar verzoekt het Nationaal Comité iedereen om zich in te zetten voor de vrijheid. Tussen 2016 en 2020 doen zij dit onder de slogan: geef vrijheid door. Elk jaar kiest het Nationaal Comité een thema uit die hierbij aansluit. Het jaarthema inspireert om de verbinding tussen herdenken en vieren in te zien en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit. In voorgaande jaren waren de thema’s: de vrijheid omarmd, de kracht van het persoonlijke verhaal en verzet als voorbeeld. Het jaarthema van dit jaar is: in vrijheid kiezen. Wil je de jaarthematekst met gastbijdragen, verzamelde artikelen en cartoons zien? Klik dan hier.