10 dingen die jij nog niet wist over muziek..

We hebben al veel geschreven over de invloed van muziek in de horeca. Zoals dat jouw gasten letterlijk meer happen nemen als je snellere muziek draait en dat ze prijzen hoger inschatten als je hun oren streelt met klassieke muziek.

In deze blog hebben we wat bijzondere feitjes verzameld over muziek die je vast nog niet wist!

 1. Planten groeien sneller wanneer ze naar muziek luisteren

  Wil je je plantjes een plezier doen? Laat ze dan luisteren naar muziek. Uit vele onderzoeken blijkt dat muziek de groei van planten kan versnellen. Maar dit werkt alleen bij liedjes van Beethoven of Chopin, planten zijn namelijk erg kieskeurig.

 2. Muziek heeft hetzelfde effect op de hersenen als drugs, eten en verliefdheid

  Ken je het gevoel dat je kippenvel krijgt van een heel mooi liedje? Dat komt omdat er een dosis dopamine in je lichaam vrij komt. Dit is dezelfde stof die aangemaakt wordt bij drugs, lekker eten en wanneer je verliefd bent.

 3. Muziek helpt baby’s te kalmeren

  Uit onderzoek blijkt dat baby’s dubbel zo kalm worden van het luisteren naar muziek dan naar het luisteren van een stem. Baby’s hebben vooral een voorkeur voor rustige muziek zoals kinderliedjes, klassieke muziek en smooth jazz. Muziek heeft een beter effect op baby’s wanneer de baby’s al bekend zijn met het liedje voordat ze zijn geboren.

 4. Het duurste muziekinstrument ter wereld kost 33 miljoen euro

  Het duurste muziekinstrument van de wereld is de Macdonald viool. De viool is in 1719 gemaakt door de legendarische vioolbouwer Antonio Stradivari. Stradivarius violen zijn erg prijzig vanwege hun reputatie die deels berust op de klank, en deels ook op legende.

 5. Het langste volkslied ter wereld telt 158 coupletten

  Het volkslied van Engeland telt 6 coupletten, Italië 10 coupletten en Nederland 15 coupletten. Maar het langste volkslied telt maar liefst 158 coupletten! Het land waar het hier om gaat is Griekenland.

 6. Deze legendes wonnen nooit een Grammy

  De Grammy Awards worden beschouwd als een van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld. De onderscheidingen worden jaarlijks in de Verenigde Staten uitgereikt door een jury bestaande uit artiesten en professionele muziektechnici. Topartiesten ontvangen Grammy’s maar toch zijn er een paar die nog nooit zijn uitgekozen voor een Grammy. Bekende artiesten zoals Bob Marley, Tupac, Biggie en Snoop hebben nog nooit een Grammy mee naar huis mogen nemen.

 7. Het langste concert duurt 639 jaar

  Het langste concert van de wereld begon op 5 september 2001. Het concert wordt uitgevoerd door een pijporgel in Halberstadt, Duitsland. Het muziekstuk is gecomponeerd door John Cage en het Organ2/ASLSP. Het stuk moet in 2640 helemaal voltooid zijn.

 8. Muziektherapie

  Muziektherapie wordt al jaren toegepast bij patiënten met bijvoorbeeld depressie, hersenbeschadiging of alzheimer. Uit de ‘harde’ wetenschap komt naar voren dat muziek meetbare effecten heeft op lichamelijke functies zoals bloeddruk en hartslag. De muziek die het meeste effect heeft zijn de lievelingsliedjes van patiënten en klassieke muziek zoals Mozart, Bach of andere barokmuziek.

 9. Lievelingsliedjes

  Wat maakt een liedje een lievelingsliedje? Waarom vind je het ene liedje leuker dan het andere liedje? Dit ligt natuurlijk aan de klank van het liedje maar ook aan het moment waarmee je het liedje associeert. Wanneer je een liedje hoort tijdens een emotioneel, leuk of bijzonder moment uit je leven, is de kans groot dat dat liedje tot je lievelingsliedjes behoort.

 10. Het artiestenbestaan kost je 25 jaar van je leven

  Artiest zijn brengt een aantal voordelen met zich mee zoals bekendheid en vaak een goed gevulde portemonnee. Alleen zijn er ook nadelen verbonden aan het artiestenbestaan. De levensverwachting van een artiest ligt 25 jaar lager dan gemiddeld. Dit komt vooral omdat veel artiesten last hebben van depressies en een ruig leven leiden.