‘Spotify in de horeca, ja of nee?’

Vaak spreken wij horeca ondernemers die gebruik maken van de muziekdienst Spotify. Daarbij valt het op dat er veel onzekerheid is over het rechtmatig gebruik hiervan. Het lijkt een goedkope oplossing maar mag deze dienst nou wel of niet worden gebruikt in openbare ruimtes? Het antwoord hierop is nee. In de gebruiksvoorwaarden van Spotify staat vermeld dat de dienst niet toegestaan is voor commerciële (zakelijke) doeleinden omdat dit niet onder de licentievoorwaarden valt. Dit houdt in dat muziek afspelen via Spotify enkel voor privé doeleinden toegestaan is. Overigens geldt dit ook voor andere (streaming) muziekdiensten zoals Apple Music, Deezer, Soundcloud of Tidal.

De schaduwkant
Aan iedere muziekdienst zitten voor- en nadelen. Ondanks het grote aanbod muziek valt het bij Spotify op dat de muziekprogramma’s niet zijn toegespitst op Nederlandse horeca omgevingen. Gebruikers die inmiddels overstapt zijn op een muzieksysteem van DDJ Media geven onder andere aan dat de afspeellijsten van Spotify onregelmatig werden ververst en te klein waren waardoor er snel stiltes vielen. Verder is het vaak onbekend dat het gebruik in bijvoorbeeld het café of restaurant vervelende gevolgen kan hebben. Indien gebruik wordt gemaakt van een muziekdienst voor consumenten kan de Buma/Sena een hoge boete opleggen. Een risico die je als ondernemer liever niet neemt!

Het betere alternatief
Om een prettige sfeer te creëren en de beleving voor gasten en bezoekers compleet te maken is goede achtergrondmuziek een essentieel element. Iedere serieuze horeca ondernemer maakt dan ook gebruik van een professionele en legale muziekoplossing. Om zorgeloos non-stop muziek af te kunnen spelen zonder volumeverschillen of slechte muziekprogramma’s adviseren wij je eens te verdiepen in de mogelijkheden die wij bieden. Zo is het mogelijk om muziek te selecteren op taal, tijdperk en tempo waardoor je nog eenvoudiger de muziek toespitst op jouw doelgroep. Doordat de muziek afgestemd is op het bezoekersprofiel kan het personeel zich vooral focussen op de gasten en zorgen voor een ultieme beleving.

Bron: https://www.bumastemra.nl/faq/hoe-betalen/