Kaas lekkerder door muziek

Het lijkt misschien een 1 april grap, maar dit opmerkelijke feitje is toch echt op waarheid berust. Uit onderzoek blijkt namelijk dat emmentaler kaas die tijdens het rijpen naar hiphop muziek heeft geluisterd, fruitiger smaakt dan dezelfde kaas die Mozart geserveerd kreeg.

De Zwitserse kaasmaker Beat Wampfler (jawel, ook zijn voornaam is puur toeval) speelt muziek tijdens de rijping van zijn kazen. Muziek heeft volgens hem, naast luchtvochtigheid, temperatuur en voedingsstoffen ook invloed op de smaak. Samen met de universiteit van Bern onderzocht hij of hiphop, klassieke en rockmuziek invloed hebben op de smaak van zijn kaas.

Gedurende zes maanden kregen vier emmentaler kazen tijdens het rijpen muziek te horen. Kaas 1 rockte op Stairway to Heaven van Led Zeppelin. Kaas 2 rijpte onder het genot van de klanken van Die Zuaberflöte van Mozart. De derde kaas luisterde naar hiphop van A tribe called Quest en kaas 4 rijpte in volledige stilte.

Bekend is al dat muziek invloed heeft op het stressniveau van koeien. Melkkoeien geven namelijk meer melk bij rustige, klassieke muziek omdat ze hier rustiger van worden. Maar wordt de eenmaal tot kaas gemaakte melk ook beïnvloed door muziek? Het oordeel van twee kaastestpanels, bestaande uit wetenschappers en lokale fijnproevers, luidt unaniem dat er wel degelijk een smaakverschil is. De emmentaler die gerijpt was met de hiphopmuziek onderscheidde zich het meest van de andere kazen vanwege de fruitigheid in geur en smaak.

De Zwitsers gaan nu een derde test doen, waarbij biochemici ook de samenstelling van de kaas onder de loep nemen. “Misschien ontstaan er verschillen tijdens het rijpen en kunnen we dat aan de muziek toeschrijven.’’ Kaasproducent Wampfler is verheugd dat de hiphopkaas uit de test sprong. “Wellicht kan dit jongeren aanzetten tot het eten van meer kaas’’, denkt hij hardop. “Er zijn trouwens al mensen die bellen met speciale verzoeken. Of ik kaas kan maken met blues, AC/DC of countrymuziek. Ik zie in ieder geval volop mogelijkheden.’’

Nog meer leuke muziekfeitjes lezen?
10 dingen die jij nog niet wist over muziek