Kerstmuziek als sfeermaker

Het is weer de tijd van het jaar waarin overal om ons heen de sfeer van kerst zichtbaar is. En niet alleen zichtbaar maar ook hoorbaar. Door middel van muziek worden we in het centrum, in de auto en op kantoor herinnerd aan deze feestelijke maand. Sinterklaas is weer weg en de kersthits duiken overal op. Wat zit er achter deze kerstmuziek en wat vinden wij, als consumenten, er eigenlijk van?

Uit onderzoek is gebleken dat 69% van de mensen kerstmuziek zeer waardeert. Het overgrote deel vindt dat kerstmuziek bijdraagt aan een goede sfeer in winkels, restaurants en café’s. Maar niet alle kerstnummers worden even goed verdragen.

Het welbekende kerstnummer ‘Oh Denneboom’ blijkt de grootste irritatie op te wekken. ‘All I want For Christmas’ van Mariah Carey is daarentegen nog steeds het liefst gehoorde nummer. We luisteren dus graag naar kersthits en het opmerkelijke is dat we ieder jaar vooral naar de zelfde liedjes luisteren. De klassieke kersthits blijven al een geruime tijd overeind en worden ieder jaar weer opnieuw gedraaid.

Wat leveren deze kersthits jaarlijks op?

Niemand weet aan welke eisen een kersthit moet voldoen; het gebruiken van kerstbelletjes of zingen over sneeuw en rendieren is geen garantie voor succes. Maar wanneer je dan eenmaal een kersthit te pakken hebt, pluk je hier je hele leven de vruchten van.

Zangers en producers van kersthits wrijven aan het eind van het jaar weer in hun handen wanneer hun nummer ergens gedraaid wordt. Een internationale kersthit levert al gauw rond de € 20,- op per keer dat hij wordt gedraaid. ‘Slade’ spant de kroon met ‘Merry Christmas Everybody’ waarmee hij jaarlijks een bedrag van rond de 600.000 euro verdient. Ook Mariah Carey krijgt jaarlijks een riante 445.000 euro op haar rekening bijgeschreven voor het nummer ‘All I Want For Christmas Is You’.

Top 10 kersthits:

  1. All I Want For Christmas Is You – Mariah Carey
  2. Last Christmas – Wham!
  3. Happy XMas (War Is Over) – John Lennon & Yoko Ono
  4. Driving Home For Christmas – Chris Rea
  5. Christmas Time – Bryan Adams
  6. We All Stand Together – Paul McCartney
  7. Let it Snow – Dean Martin
  8. Merry Christmas Everyone – Shakin’Stevens
  9. Santa Claus is Coming to Town – Frank Sinatra
  10. It’s the Most Wonderful Time of the Year – Andy Williams

Kersthits in jouw zaak of winkel

Zowel op het DDJ All-In-One Muzieksysteem (AIO) als op de DDJ Radio is een ruime keuze aan kerstmuziek. Heb je een AIO? Kijk dan onder ‘Thema’s’ voor de verschillende kerstafspeellijsten. Op je DDJ Radio worden de kersthits automatisch door ons geprogrammeerd in de verschillende radiokanalen en kun je kiezen voor een 100% kerstkanaal.